Телефон на потребителя:
0800 133 44

За „Плодчетата“ с любов

Спомняте ли си любознателния Банан и неговия добър приятел Ананас от „Плодчетата“? Или Б1 и Б2 от „Банани с пижами“? През 90-те години радваха малки и големи от екрана със своите приключения.
 
Защо ви припомняме техните истории? Защото подобни анимационни филмчета дават повод на родителите по цял свят да разказват на своите деца повече за плодовете, пък било то и под формата на игра. Гледайки с детето една серия на „Плодчетата“, успехът в привличането на вниманието към следобедната закуска би бил гарантиран. А всички знаем, че точно тя е онова междинно хранене, което децата на бива да пропускат, ако искат да растат здрави и да имат повече енергия.
 
Какъв по-добър източник на витамини, фибри и всички онези полезни минерали от плодовете?
 
Бананът, например, осигурява енергия за тялото и мозъка, без да повишава кръвната захар. Неговият плътен и сладък вкус почти няма заместител, а добрите му ефекти за тялото са неизброими. Похапвайки го, детето ще има сили за игра, а вие няма да се притеснявате, че е прекалило със сладкото.
 
Крушите пък засилват имунната система, подобряват храносмилането и повишават нивата на енергия. Една добре узряла круша е по-сладка дори от шоколад, което я прави перфектен десерт или лакомство-награда за малките.
 
Ябълките са сред най-разпространените и обичани плодове и това съвсем не е случайно. Полезни, здравословни и вкусни, те са практичният избор за следобедно хранене при децата - ще ги заситят за известно време, ще им дадат енергия, но няма да развалят апетита им за вечеря. Освен това чрез ябълките се набавят калций и фосфор, така необходими за здравето на детските зъби.
 
От всички плодове, цитрусите съдържат най-много витамин С и фибри. Портокалите мандарините, лимоните, грейпфрутите, помелото са добър имуностимулант в сезона на вирусите и настинките.
 
Не забравяйте и нара, който достойно може да замени редица витамини от аптеките. Освен под формата на изстискан сок, от кората му може да приготвите и чай, който също има силно действие срещу настинка и грип.
 
 
Тези перфектни заместители на сладкишите ще намерите в супермаркетите целогодишно, но е най-добре да ги консумирате според сезона. А тази есен историята на „Плодчетата“ би могла да оживее и във вашия дом – с  малко фантазия и няколко клечки за зъби.