Блог

Кулинарни идеи за трапезата на Гергьовден Apr/23/2021

Кулинарни идеи за трапезата на Гергьовден

Обичаме празниците, защото ни събират с най-близките и ни дават повод да разнообразим ежедневието си. Обичаме ги заради споделеното време, емоции и всичко, което вършим, за да подготвим празничната атмосфера. Предстои ни да отбележим Великден и едно от нещата, на които се обръща специално внимание е трапезата, с която се почита празника. Освен, че е изпълнена с много символика, великденската трапеза е и много пъстра, свежа, ароматна и вкусна.

За да сме близо до Вас и в тези дни, ние от Т МАRКЕТ, с помощта на нашия шеф готвач Николай Караколев, сме подготвили предложение с ястия за традиционна трапеза за Гергьовден. Всички продукти за подготовката ѝ може да намерите в нашите физически магазини или да поръчате онлайн, с безплатна доставка за Пловдив и София. Нашият шеф готвач е подбрал шест традиционни български рецепти, с които да Ви е вкусно и празнично, когато седнете на масата.

Свежа салата

В нея присъстват характерните - млада зелена маруля, пресен лук, хрупкави репички и свежи пресни краставици, а защо не и варени яйца, които все още са налични в хладиника ни от Великден. Свежите зеленчуци, задължително овкусяваме със сол, олио/зехтин и оцет. Към салатата може да предложите и любимите на всички българи мезета като подготвите едно плато с  бански старец – пуска, луканка, пастърма или саздърма. Всичките продукти са налични и пресни в магазините на Т МАRКЕТ.

Празник е, така че може да се постараем и сами да приготвим хляба на масата. За целта Ви предлагаме нещо много бързо и лесно, което да не ви отнеме много време

Бабина содена питка.

За нея ще ви трябват – 600 гр. брашно, 6 гр. сол, 20 гр. олио, 3 гр. оцет и 5 гр. сода бикарбонат. Замесвате продуктите и слагате директно да се пече във фурната на 180 градуса за около 30 минути.

И докато питката е във фурната, преминаваме към основните ясния, които ще сложим на трапезата. За тях нашият шеф готвач има две предложения. Първото е

Традиционна дроб сърма с овче кисело мляко и пресен чесън

Всяка домакиня има запазена рецепта за дроб сърмата. Съветът от нашия шеф готвач е да я освежите с поднасяне на сос от овче кисело мляко и пресен чесън.

Второто предложение е

Печено агнешко бутче с билкови пресни картофи

За да приготвите тази вкусна и ароматна рецепта - агнешко бутче -1,6 кг., което преди да сложите във фурната овкусявате със сол – 6 гр., черен пипер – 2 гр., пушен червен пипер – 20 гр., кориандър – 5 гр., розмарин – 20 гр., риган – 5 гр. и олио – 50 гр. За гарнитурата към него от билкови картофи е необходимо да си набавите  - 600 гр. пресни картофи, които да овкусите и изпечете на фурна с масло – 20 гр., олио - 40 гр., сол - 6 гр., пушен червен пипер - 10 гр., мащерка - 10 гр. и розмарин - 3 гр. 

За истинските ценители, шеф готвач Николай Караколев отправя предизвикателство с

Крукмач

или по-известен като катък. Дори да не разполагате с прясно овче мляко, можете да пресъздадете вкуса с комбиниране на овче кисело мляко и овче сирене като овкусите с подправки по ваш избор.

Десертът е в същия дух - лесно и вкусно предложение, при това от изцяло обичани традиционни български продукти - цедено кисело мляко със сладко от боровинки.

Да не забравяме, че тази вкусна и обилна трапеза трябва да бъде придружена от подходящо за наздравици питие, което да пасва на приготвените блюда. За целта предлагаме това да бъдат червени вина от сортовете Пино ноар или Гъмза /Кадарка/, което е леко и пивко с букет на череши.

Коментирането на тази статия е ограничено

Новини

Новини

Кулинарни идеи за трапезата на Гергьовден

Кулинарни идеи за трапезата на Гергьовден

Обичаме празниците, защото ни събират с най-близките и ни дават повод да разнообразим ежедневието си. Обичаме ги заради споделеното време, емоции и всичко, Обичаме празниците, защото ни събират с най-близките и ни дават повод да разнообразим ежедневието си. Обичаме ги заради споделеното време, емоции и всичко, 2021-04-23T14:06:34+03:00 Кулинарни идеи за трапезата на Гергьовден

<p class="text-alignjustify">Обичаме празниците, защото ни събират с най-близките и ни дават повод да разнообразим ежедневието си. Обичаме ги заради споделеното време, емоции и всичко, което вършим, за да подготвим празничната атмосфера. Предстои ни да отбележим Великден и едно от нещата, на които се обръща специално внимание е трапезата, с която се почита празника. Освен, че е изпълнена с много символика, великденската трапеза е и много пъстра, свежа, ароматна и вкусна.</p> <p class="text-alignjustify">За да сме близо до Вас и в тези дни, ние от <a href="https://tmarketonline.bg/">Т МАRКЕТ</a><span>,</span> с помощта на нашия шеф готвач Николай Караколев, сме подготвили предложение с ястия за традиционна трапеза за Гергьовден. Всички продукти за подготовката ѝ може да намерите в нашите физически магазини или да поръчате <a href="https://tmarketonline.bg/">онлайн</a>, с безплатна доставка за Пловдив и София. Нашият шеф готвач е подбрал<strong> шест традиционни български рецепти</strong>, с които да Ви е вкусно и празнично, когато седнете на масата.</p> <p class="text-alignjustify"><strong>Свежа салата</strong></p> <p class="text-alignjustify">В нея присъстват характерните - млада зелена маруля, пресен лук, хрупкави репички и свежи пресни краставици, а защо не и варени яйца, които все още са налични в хладиника ни от Великден. Свежите зеленчуци, задължително овкусяваме със сол, олио/зехтин и оцет. Към салатата може да предложите и любимите на всички българи мезета като подготвите едно <strong>плато с</strong> &nbsp;<strong>бански старец &ndash; пуска, луканка, пастърма или саздърма. </strong>Всичките продукти са налични и пресни в магазините на Т МАRКЕТ.</p> <p class="text-alignjustify">Празник е, така че може да се постараем и сами да приготвим хляба на масата. За целта Ви предлагаме нещо много бързо и лесно, което да не ви отнеме много време</p> <p class="text-alignjustify"><strong>Бабина содена питка</strong>.</p> <p class="text-alignjustify">За нея ще ви трябват &ndash; 600 гр. брашно, 6 гр. сол, 20 гр. олио, 3 гр. оцет и 5 гр. сода бикарбонат. Замесвате продуктите и слагате директно да се пече във фурната на 180 градуса за около 30 минути.</p> <p class="text-alignjustify">И докато питката е във фурната, преминаваме към основните ясния, които ще сложим на трапезата. За тях нашият шеф готвач има две предложения. Първото е</p> <p class="text-alignjustify"><strong>Традиционна дроб сърма с овче кисело мляко и пресен чесън</strong></p> <p class="text-alignjustify">Всяка домакиня има запазена рецепта за дроб сърмата. Съветът от нашия шеф готвач е да я освежите с поднасяне на сос от овче кисело мляко и пресен чесън.</p> <p class="text-alignjustify">Второто предложение е</p> <p class="text-alignjustify"><strong>Печено агнешко бутче с билкови пресни картофи</strong></p> <p class="text-alignjustify">За да приготвите тази вкусна и ароматна рецепта - агнешко бутче -1,6 кг., което преди да сложите във фурната овкусявате със сол &ndash; 6 гр., черен пипер &ndash; 2 гр., пушен червен пипер &ndash; 20 гр., кориандър &ndash; 5 гр., розмарин &ndash; 20 гр., риган &ndash; 5 гр. и олио &ndash; 50 гр. За гарнитурата към него от билкови картофи е необходимо да си набавите&nbsp; - 600 гр. пресни картофи, които да овкусите и изпечете на фурна с масло &ndash; 20 гр., олио - 40 гр., сол - 6 гр., пушен червен пипер - 10 гр., мащерка - 10 гр. и розмарин - 3 гр.&nbsp;</p> <p class="text-alignjustify">За истинските ценители, шеф готвач Николай Караколев отправя предизвикателство с</p> <p class="text-alignjustify"><strong>Крукмач</strong></p> <p class="text-alignjustify">или по-известен като катък. Дори да не разполагате с прясно овче мляко, можете да пресъздадете вкуса с комбиниране на овче кисело мляко и овче сирене като овкусите с подправки по ваш избор.</p> <p class="text-alignjustify">Десертът е в същия дух - лесно и вкусно предложение, при това от изцяло обичани традиционни български продукти -<strong> цедено кисело мляко със сладко от боровинки</strong>.</p> <p class="text-alignjustify">Да не забравяме, че тази вкусна и обилна трапеза трябва да бъде придружена от подходящо за наздравици питие, което да пасва на приготвените блюда. За целта предлагаме това да бъдат червени вина от сортовете <strong>Пино ноар </strong>или<strong> Гъмза /Кадарка/</strong>, което е леко и пивко с букет на череши.</p>

Сравнение на продукти