Любимите продукти – истинските

Разкажете ни кои сте Вие и с какво се занимавате?

“Дестан” е млекопреработвателна компания, която е създадена през 1994 г. в Силистренското село Искра, където произвеждаме своята продукция единствено от сурово българско фермерско мляко. В началото произвеждахме само традиционни сирена и кашкавали, но с времето развихме множество млечни продукти. Днес предлагаме няколко различни вида сирена и кашкавали, прясно фермерско мляко, краве масло, кашкавалени ролета и съвсем нови за българския пазар Ориенталски млечни продукти, а именно - лабне, млечни конци и каймак.

Когато се впуснахте в това начинание – какво си мислехте?

В началото бе идеята ни за необходимостта от съхраняване и производство на автентични млечни продукти, съхраняващи натуралните им качества и вкусове от миналото. Ние знаехме, че въпреки модерните производства, навлизащи в България, най – добрите продукти са традиционните такива, ориентирайки се към този тип производство въпреки енергоемкостта му.

 

Кои са целите, които сте си поставили в краткосрочен и дългосрочен план? Как се представяте след 10 години?

Винаги сме държали на качествените характеристики в нашето производство. Това е константа, която следваме и благодарение, на която се развиваме през всички тези години. Нашата цел е да разширим обхвата си, за да може до повече потребители да достигат чисти млечни продукти от българско фермерско мляко. Задоволявайки до момента пазарите на Европа, Азия и САЩ за най-висок клас трайни млечни продукти, желаем и все повече български потребители да имат достъп до качествени продукти и тук в България.

Кога Ви е било най-трудно?

Винаги е било и ще бъде трудно, особено когато съхраняваш фермерското производство на ръчно отгледани продукти с повишаващо се потребление. Трудностите се превръщат в цели за да не бъдат нарушени дългите процеси на отглеждане на продуктите.

 

Какво Ви мотивира да продължавате напред?

Мотивират ни на първо място нашите клиенти и техните отзиви. Няма човек, който да е опитал нашето сирене и да не е повторил, както и автентичен дълго зрял кашкавал -  такъв какъвто само в домашни условия бихте могли да направите и опитате. Това е най-важната оценка за нас, за труда на целия ни екип и фермерите, с които работим от Североизточна България.

Кои са трудностите и предизвикателствата, с които се сблъскахте заради COVID-19?

Несъмнено това беше завишеното търсене на млечни продукти. Това от една страна е хубаво, защото се засили интересът към българските продукти, но от друга страна трябваше да направим сериозна организация, защото процесът на нашето производство изисква планиране и време. Знаете, че сиренето и кашкавалът са продукти, които трябва да узреят преди да стигнат до щанда в магазина. За нашето сирене този процес отнема повече от 2-3 месеца, а за кашкавалът дори 3-4 месеца. Въпреки всички тези предизвикателства, успяхме да отговорим на нуждите на пазара, като насочихме всичките си сили към това да осигурим достатъчно количество качествена продукция и за българските магазини.

 

Кои са Вашите основни предимства?

Вкусът, произходът, автентичността. Вкусът на сиренето и кашкавалът „Дестан“ е автентичен, напомнящ най-много на домашния вкус, онзи вкус от миналото - на маслени и добре балансирани като киселинност сирене и кашкавал. Този вкус няма как да се постигне без да познаваме произхода и качеството на млякото, което използваме. Ние обработваме земи в района на Североизточна България, откъдето произвеждаме храна за фермите в нашия регион. С няколко думи – ние знаем, с какво се хранят животните, чието мляко след това влагаме в производството си. Качеството на млякото и традиционните рецепти, които използваме са гаранция за автентичния вкус. Всичко това става с много усилия и подкрепа от едни от най добрите технолози и специалисти в производството на млечни продукти , обединени от целите ни да съхраним традиционното производство, спазвайки и най-високите днешни стандарти.

Разкажете ни за Вашите любими продукти?

Любимите продукти – истинските. Онези с истинско мляко от български ферми, които носят традиционния вкус. Стараем се да създаваме този вкус във всяка опаковка „Дестан“.

 

Как Ви се отрази Постановление 70 на МС?

С нас се свързаха различни и много вериги магазини, стремящи се да отговорят на Постановление 70 на МС и подбирайки нови качествени Български продукти за техните регали. За съжаление при традиционните продукти с енергоемко производство и дългото време на зреене на продуктите е невъзможно да бъде предложен голям асортимент с пълна гама продукти за всички желаещи да ги предлагат. Поради тази причина, ние избрахме няколко наши продукта, които да бъдат предлагани в нови пазари.

Кои са добрите практики, които следвате?

Постоянство и лоялност към нашите клиенти. В днешно време това са качества, които рядко някой следва. Ние обаче вярваме, че именно това ни води напред.

 

Един от Вашите партньори през годините е хранителна верига T MARKET. Как се работи с тях? Разбират ли Вашите нужди?

T MARKET бяха първите които подкрепиха нашите виждания за предлагане на фермерски български продукти в „ Модерна търговия," потребителите все по-често се интересуваха от това къде отиват Българските продукти по Света и защо не намират широко разпространение тук в България. Бързо успяхме да достигнем до трапезата на много семейства от цялата страна, откъдето и сега две години по-късно, продуктите ни са неизменна част.

Какво да очакваме от Вас в най-близко бъдеще?

Очаквайте ненадминато качество, както преди, така и в най-близко и далечно бъдеще!

 

Верига супермаркети T МАРКЕТ


Т МАРКЕТ
е доверен партньор за практично пазаруване на своите клиенти в 40 малки и големи градове в цяла България. Във всички наши 85 магазина, разположени на 400-800 кв. м. търговска площ, може да намерите разнообразие от пресни и свежи хранителни продукти, както и голям асортимент от домакински стоки. Към момента за 
Максима България работят над 1600 души в цялата страна. 

Сравнение на продукти